Het Grote Fröbelboek voor adviseurs

“Wij spelen, en weten, dat wij spelen, dus wij zijn meer dan enkel redelijke wezens, want het spel is onredelijk”
Johan Huizinga in Homo Ludens.

Dit citaat illustreert, waarom ik ben begonnen met spelen en met fröbelen. Omdat het niet alleen gaat om rede (nut), maar juist ook om onredelijkheid (geen bijdrage aan het nut).

Het begon in de zomer in 2018 op een landerig autoweggetje in Frankrijk, waar ik mijzelf afvroeg wat is eigenlijk het nut van de organisatieadviseur? Een jaar eerder had ik de opleiding Ondernemen in Organisatieverandering (in de wind) van SIOO afgerond. Door het boek Ons Feiloos denken van Daniel Kahman en de theorie van constructivistische complexiteitsdenken was bij mij na de opleiding vooral het idee blijven hangen dat je niet kan weten, welke interventie leidt tot het ‘beoogde’ effect dat wil je bereiken.

Tijdens die zomer las ik het boek Cliché en Deleuze van Luc Peeters, die hierin prachtig beschrijft hoe organisaties gevangen zitten in clichés. Dit betekent dat ze niet meer denken, maar allen nog kopiëren. In een wereld die kenbaar voorspelbaar en maakbaar pretendeert te zijn. Een wereld waar efficiency en doelgericht kritiekloos wordt gebruikt. En het nare gevoel bekroop mij dat wij als adviseurs aan dit kopiëren en efficiency denken een grote bijdrage leveren met onze methodes, modellen en goed bedoelde adviezen.

Vanaf dat moment begon mijn zoektocht naar de toegevoegde waarde van de adviseur. Ik ging niet meer opzoek naar methodes voor het veranderen of verbeteren van organisaties, maar ik was vooral benieuwd hoe ik mijn interventies leuker of creatiever kon maken. Als je toch niet weet wat voor effect je interventie heeft, dan is het in elk geval belangrijk dat je interventie leuk is voor degene met wie je het doet.

Tijdens mijn zoektocht naar methodieken die van waarde zijn in plaats van nut hebben. Kwam ik tegen:

  • Mijmeren van Edu Feltman
  • Revering van Odette moeskop
  • Slenteren van Luc peters
  • Thinkering van Margret Wheatly
  • Dadaïsme van Mathieu Weggeman
  • Filosoferen van Ben Kuiken
  • En spelen, want dat is mijn manier om te zijn.

 

En dacht ik wat zou het leuk zijn om deze methodes te ervaren in plaats van alleen over ze te lezen en zo is het Grote fröbelboek voor adviseurs ontstaan dat ik samen met Ben Kuiken schrijf. Een boek dat je weer laat fröbelen, zodat je meer speelruimte krijgt in je werk en organisatie. Een pleidooi tegen terminale serieusheid in de organisatie en voor meer creativiteit, taalspel en magie. Wil je op de hoogte blijven stuur mij dan een berichtje.

 

Aanmelden